Data Ve Güven İlişkisi

yazar:

kategori:

Data Ve Güven İlişkisi

IoT’nin hayatımıza olan etkisi arttıkça, erişebildiğimiz data da bu bağlamda çok şekillendi. Bizim için öncelerde sadece tahmin yürütebildiğimiz metrikler artık hesaplanabilir, ölçülebilir ve karşılaştırılabilir olmuş durumda.

Karar verirken, değişiklik yaparken, en doğruya gitmenin yolu yıllar önce de olduğu gibi yine tek. Data üzerinden en doğruyu bulmak mümkün. Fizik deneyleri yaparken de, yapılan ölçümlemeler bir data set oluşturur. Bu data setler doğrultusunda, somut sonuçlara ulaşırız. Bu günümüzde de, şirketlerde, alış veriş merkezlerinde, bankalarda da bu data setler üzerinden doğru kararlar alabilmek mümkün.

Peki bu datalara olan güvenin ne derece önemi var?

Doğru data setler üzerinden karar vermek her zaman bizi doğru sonuçlara yakınlaştırır. Data ne kadar doğruysa verdiğimiz kararın doğruluğuna güvenimiz de o kadar olur. %60 doğrulukta olan data ile aldığımız karar ile, %99 doğrulukta olan datayla alacağımız kararların doğrulukları da aynı ölçüde olacaktır.

IoT’nin temel esasları başlıklı yazımızda bahsettiğimiz gibi, yaptığımız değişimleri ölçümleyebilmek ve sonuçlarını gözlemleyebilmek için, değişim öncesi ve sonrası elimizdeki dataya olan güvenimizin, yaptığımız değişiklikten doğacak etkiyle örtüşür durumda olması lazım. %80 verimlilik, doğruluk ile çalışan IoT cihaz ya da sistem üzerinden elde ettiğimiz data ile, %2–10 arasında değişim sağlamasını ön gördüğümüz değişimleri ölçümleyebilmemiz, hayalden öteye geçmeyecektir. Elimizde bir şekilde veri olacaktır ama, doğru yaptığımızı yanlış, yanlış yaptığımızı doğru olarak ölçümlememize sebep olmaktan öteye geçmeyecektir.

Dataya yatırım arttığı gibi, yanlış yatırım yapanlarla da günümüzde karşılaşmak mümkün. Doğru data üzerinden verilen kararların bize faydası büyük olduğundan, yapılan yatırımların da geri dönüşleri daha hızlı olmaktadır. Yanlış data üzerinden aldığımız tek bir yanlış karar, yapılan yatırımdan daha maliyetli sonuçlara mal olabilir.

Bir devre tasarlayan elektronik mühendisini örnek olarak alalım. Doğru devreyi oluşturabilmek için, devre üzerinde akım ve voltaj ölçümleri yapması gerekecektir. Bu arkadaşımıza da %80 doğrulukla çalışan, osiloskop” vererek, doğru devreyi tasarlamasını bekleyelim. Bekleyelim… Bekleyelim… Bekleyelim…

Verdiğimiz örnekteki doğru devrenin tasarlanmasını beklerken, küçük bir hesap yapalım. Bu devre için çalıştırdığımız mühendisimizin insan/saat maliyetini göz önünde bulundurulalım. Yanlış devrelerin testlerinde harcanacak devre ekipmanlarının maliyeti de var. Günün sonunda %80 doğrulukla çalışan osiloskop ile bu devreyi tasarlayamacağımızı anladığımızda yeni alınacak osiloskop maliyeti de hesaba dahil olacaktır. Maliyet gözeterek yaptığımız kötü bir yatırımın sonunda bize çıkan maliyeti hepimiz anlamışızdır.

Doğru kararlar almak ve daha iyiye ulaşmak için, dataya güven çok önemlidir. Doğru datayı elde edebilmek için de doğru yatırımlar yaparak, katma değerimizi her zaman arttırmamız mümkün.

“ Osiloskop : elektrik gerilimindeki zamana bağlı olan değişimleri görebilmemizi sağlayan bir ölçüm cihazıdır.

Ozan Solak – CIO