IoT’nin Olmazsa Olmazları

yazar:

kategori:

IoT’nin Olmazsa Olmazları

IoT bildiğimiz gibi hemen hemen eli teknolojiye değmiş her şirketin güncel konusu halinde. Günlük hayatımızda da kullandığımız bu teknolojinin faydalarını çok iyi anlamış durumdayız.

Peki IoT’nin olmazsa olmazları neler?

Her alanda olduğu gibi IoT dediğimizde de aklımıza ilk gelen şey, güvenlik.

IoT ve Güvenlik

IoT cihazların hayatımıza, işimize doğru hizmet etmesi için, güvenlik konusunda şüphe duyulur olmaması en çok aradığımız özellik olmalıdır.

IoT cihazlarda hayati önem taşıyan konfigürasyonlarının, fiziksel müdahale gerektirmesi, bir anlamda güvenliği arttırsa da, kolaylık ve konforu her şeye tercih etmemiz bu seçeceği gölgede bırakabiliyor.

Bunun yanında cihazlarda kullanılan donanımın endüstriyel standartlarda olması, güvenlik noktasında şüphesiz en büyük faydayı sağlar. Bunun yanı sıra IoT cihazlarda aksiyon alınması sağlayan komutların kesin olarak bir sıra güvenlik denetiminden (şifre, token, api key gibi.) geçerek uygulanmalıdır.

IoT ve Data

IoT’nin önemi kadar bu cihazlardan toplanan datanın da önemi büyük. Dataların doğru kanallarda işlenmesi ve bütünlüğünün olması, en önemli bileşenler arasında geliyor.

Data ile neler yapılabileceği konusunda hepimizin az çok fikri olduğu gibi, hayal gücümüzü vizyonumuz doğrultusunda da geliştirebiliriz.

Örneğin, bir Alışveriş merkezinin ısıtma sistemlerini derecesini değiştirerek, ziyaretçilerinin içeride ne kadar kaldığı arasındaki ilişkiyi lehine kullanabilmesi, bu gibi cihazlardan toplanan verilerin doğru kullanılmasıyla mümkün. Bunun en önemlisi de bu datalara olan güveni.

IoT ve Güven

IoT cihazların bize sağladığı dataların doğru kullanılması sonucu bize olan faydalarını kat ve kat arttırabiliyoruz. Bu faydayı sağlamak içinse bize en gerek şart aslında elimizdeki dataya güvenebilmemiz.

Yukarıda bahsettiğimiz örneği ele alırsak, Giriş-Çıkış datalarınından gelen %85 doğruluk ile alışveriş merkezimizin en uygun sıcaklığına karar vermek istediğimizde, yaptığımız değişikliklerle oluşacak %5–10 luk değişim oranlarını yakalamak neredeyse imkansız olacaktır. Bu tarz bir data ile doğru yanıtı bulmak yerine doğrudan uzaklaşıp, yanlış kararlara gebe oluruz.

Alacağımız aksiyonlardan beklentilerimiz doğrultusunda elimizdeki dataya ne kadar güvendiğimiz önem taşımaktadır. %1–2 ilk değişimleri ölçümleyebilmemiz için, datanın doğruluğundan da o derecede emin olabilmeliyiz.

IoT ve Uyumluluk

IoT’nin diğer etken bileşeni de, kullanılan platform ile uyumluluğu. Cihaz-Platform uyumu, dataların nasıl işlendiği ve görüntülendiği, bize doğru iç görüler verceğinden, yatırımlarımızın da bize geri dönüşümlerini hızlandıracaktır.

Ozan Solak – CIO