Her gün duymaya alıştığımız IoT
Internet of Things günden güne gelişen ve değişen, teknolojinin günümüzde en önemlisi konumunu elinde bulunduran konusu. Konu bu kadar önemli olunca da, her alanda da etkisi büyük olduğunu gözlemledik.
Peki nedir IoT?
Şey işte, mutfak aletlerinin birbiriyle konuşması değil mi? Gibi geyik muhabbetleri yapılsa da, IoT’nin daha doğru tanımını, işlem kapasitelerinin ve ağ bağlantısının nesnelere indirgenmesi olarak özetleyebiliriz.
- Interneti doğrudan ya da dolaylı olarak kullanarak, veri alıp, göndermek
- Internet üzerinden gelen veri, emir doğrultusunda aksiyon almak
- Internet üzerinden gelen veri doğrultusunda fiziksel etki yaratmak
Gibi, özellikleri olan nesnelere verdiğimiz isim IoT.
Ne işime yarar?
Hayatı kolaylaştırır, insandan kaynaklı hataların önüne geçer, süreçleri hızlandırır ve daha fazlası gibi.
IoT’nin yaşamımıza etkilerini saymakla bitiremeyeceğimiz gibi, daha neler beklemeliyiz kısmında da sayamayacağımız veya farketmediğimiz bir çok etkisini zaman içinde göreceğiz.
Hazırlanan raporlara göre milyarlık düzeyde etki yapan IoT’nin bu etkisini artarak hissedeceğimiz aşikar.
Daha da fazlası?
IoT’nin asıl değer kazandığı nokta ise, birleştirildiği teknolojik katmanlar aslında. Toplanan verilerle neler yaptığımız, Machine Learning ile ne kadar bütünleştirebiliyoruz, Artificial Intelligent sistemleri IoT ye ne kadar etkili entegre edebiliyoruz.
Teknolojinin farklı katmanlarını doğru çerçevelerde bir araya getirdiğimizde, IoT’nin bize yapacağı faydalarını, telefonumuzla ışıkları açmaktan, daha etkili ve kazançlı kullanılabilecek şekle evirebiliriz.
Ozan Solak – CIO